همان طور که در مقاله «فیلترنویسی چیست؟» توضیح دادیم، فیلترنویسی ابزاری قوی و کارآمد برای معاملهگران است تا در هر لحظهای از بازار بتوانند سهام مورد نظر خود را پیدا کنند. در واقع با فیلترنویسی میتوان سهامی را پیدا کرد که ویژگی مورد نظر معاملهگر را دارند. فیلتر نویسی در قالب مجموعهای از دستورات کد نویسی شده است که همان شروط مورد نظر معاملهگر برای انتخاب سهم هستند، و به سیستم وارد میشوند و خروجی هم سهامی با ویژگیهای مورد نظر خواهد بود.
شروع فیلترنویسی
برای شروع فیلترنویسی باید به سایت www.tsetmc.com مراجعه شود. با مراجعه به این سایت، صفحه اول به شکل زیر است.

در قسمت بالا سمت چپ آیکونی به نام دیدبان بازار وجود دارد که در تصویر زیر نشان داده شده است.

پس از انتخاب دیدبان بازار، صفحه دیدهبان باز میگردد. اکنون باید بر روی دکمه فیلتر که در شکل زیر مشخص است، کلیک کرد:

در صفحهای که باز شد، با کلیک بر روی آیکون فیلتر جدید، آیکونی به نام فیلتر صفر بالای آیکون فیلتر جدید ایجاد میشود. با کلیک بر روی آن صفحه به شکل زیر تغییر میکند و در قسمت مستطیل مشکی که در شکل مشخص است، میتوانید دستورات مدنظر را وارد نمایید.

قبل از اینکه بخواهیم وارد توضیح عملگرها، انواع دستورات، قالبهای کدنویسی و سایر موارد مربوط به کدنویسی شویم، باید تنظیمات اولیهای را برای نمایش جوابها به شکل صحیح و مطلوب انجام دهیم.
تنظیمهای فیلترنویسی
در اولین قدم باید آیکون تنظیمها انتخاب شود. این گزینه در تصویر زیر نمایش داده شده است.

بعد از انتخاب این گزینه، صفحهای به شکل زیر نمایان میشود.

در ادامه به شرح بخشهای مختلف تنظیمها میپردازیم.
ذخیره و بازیابی تنظیمها
در این قسمت دو گزینه ذخیره تنظیمها و بازیابی تنظیمها وجود دارد. گزینه ذخیره تنظیمها و گزینه بازیابی تنطیمها برای کاربران سایت قابل دسترس است و برای همگان قابل دسترس نیست. بنابراین باید با نام کاربری و رمز عبور خود وارد سایت شوید.
سرعت بروز رسانی
با تغییر مقدار سرعت بروزرسانی که با یک محور افقی نشان داده شده است، سرعت بروز رسانی سهمهای خروجی هر فیلتر تغییر میکند که از 1 تا 60 ثانیه میتوان تغییر داد. به طور مثال اگر سرعت بروزرسانی بر روی عدد 10 تنظیم شود، هر 10 ثانیه یک بار شروط فیلتر نوشته شده بر روی کلیه سهمها اعمال میشود و سهمهای منتخب در خروجی نمایش داده میشوند.
نحوه نمایش دیدهبان بازار
دو گزینه در این قسمت وجود دارد. اگر گزینه همه نمادها انتخاب شود، در خروجی، نمادهایی که معامله نشدهاند هم نمایش داده میشوند. اگر گزینه نمادهای معامله شده انتخاب شود، در خروجی صرفا نمادهای معامله شده در روز معاملاتی نشان داده میشود.
بازار انتخابی برای نمایش
در این قسمت سه گزینه وجود دارد و با توجه به اینکه چه بازاری را برای اعمال فیلتر مدنظر دارید گزینه مطلوب را انتخاب نمایید.
گروهبندی گروههای صنعت
در این قسمت، اگر گزینه بلی انتخاب شود، سهمهای خروجی فیلترها به تفکیک صنعت نشان داده میشوند. در صورت انتخاب گزینه خیر، سهمهای خروجی بدون تفکیک و به صورت متوالی و بدون جداکننده نمایش داده میشوند.
چرخش خودکار
در این بخش، در صورت انتخاب گزینه بلی، صفحه نمایش دهنده خروجی در صورتی که تعداد سهم موجود در خروجی در یک صفحه جا نشوند به طور خودکار به پایین میآید تا سایر سهمها هم نشان داده شوند.
نحوه نمایش اعداد بزرگ
اعداد بزرگ مانند حجم معاملات، ارزش معاملات و ... بهتر است به صورت اختصار به شکل M (میلیون) و B (میلیارد) آورده شود. اگر تمایلی به نمایش به این شکل ندارید گزینه نمایش ساده را انتخاب کنید.
انواع اوراق
در این قسمت انواع اوراق از قبیل سهام، فرابورس-بازار پایه، تسهیلات مسکن، حق تقدم، اوراق بدهی، اختیار معامله، اوراق آتی، صندوقهای سرمایهگذاری و بورس کالا قرار دارد. با انتخاب تعدادی از گزینهها دامنه جستجو برای اعمال فیلتر محدود به همان اوراق انتخابی میشود.
اطلاعات تکمیلی
یکی از قسمتهای مهمی که قبل از فیلترنویسی باید تنظیم شود، انتخاب گزینههای اطلاعات تکمیلی است. بسیاری از فیلترهای کارآمد از اطلاعات تاریخچه قیمت، اطلاعات حقیقی، حقوقی و آمارهای کلیدی استفاده میکنند. به منظور جلوگیری از بروز خطا در اجرای فیلتر، در فیلترهایی که از این سه دسته اطلاعات استفاده میکنند، ابتدا باید در بخش تنظیمات این سه قسمت انتخاب شوند.
قالب نمایش خروجی فیلتر
موضوع بعدی که باید به آن توجه شود قالب نمایش خروجی فیلترها است. به منظور تنظیم قالب نمایش خروجی فیلتر، باید گزینه قالب نمایش که در شکل زیر نشان داده شده است انتخاب شود.

با انتخاب گزینه قالب نمایش صفحه ای به این شکل باز میشود:

با انتخاب هر یک از گزینههای موجود در تصویر بالا قالب خروجی فیلتر تغییر میکند و شما میتوانید هر یک را که مورد نظرتان است، انتخاب نمایید. در صورتی که هیچ یک از قالبها از نظر شما مطلوب نبود، میتوانید قالب شخصی خودتان را بسازید. برای این کار باید بر روی گزینه ساخت قالب که در انتهای جدول آورده شده است، کلیک نمایید.
پس از کلیک آن صفحهای به شکل زیر نمایان میشود.

برای ایجاد قالب شخصی باید ابتدا از ستون Data در جدول بالا یک متغیر را انتخاب نمایید و برای این متغیر یک عنوان در ستون اول تایپ کنید. سپس سایر تنظیمات نگارشی و ظاهری را که در ستونهای سوم تا هشتم آمده است، برای متغیر مورد نظر مشخص نمایید. پس از اتمام انتخاب تمام متغیرها و انجام تنظیمات مربوط به آنها گزینه ذخیره قالب شخصی را انتخاب نمایید. حالا شما یک قالب شخصی ساختهاید. برای اینکه خروجی فیلترها به فرمت قالب شخصی شما نمایش داده شود، باید مجدد آیکون قالب نمایش را انتخاب نمایید و از جدول نمایش داده شده گزینه شخصی را مطابق شکل زیر انتخاب نمایید تا خروجی به فرمت قالب شخصی ساخته شده توسط شما نمایش داده شود.

از ابتدای این مقاله تا اینجا، مقدمات اولیه و تنظیمات مورد نیاز برای نوشتن فیلتر در سایت www.tsetmc.com ارائه شد. در مقاله بعدی مبحث کدنویسی فیلترها ارائه خواهد شد و انواع عملگرها، متغیرها، توابع و سایر قسمتهای مورد نیاز برای فیلتر نویسی توضیح داده خواهد شد.